Supermåneformørkelse 21. januar

På morgensiden 21. januar vil Norge, fra Lindesnes til Ny Ålesund kunne være vitne til en total måneformørkelse fra start til slutt. Månen er samtidig nær sitt jordnære punkt i sin månedlige bane rundt Jorda. Måneskiven blir da ekstra stor og dermed mer lyssterk enn gjennomsnitt ved fullmåne. En total måneformørkelse inntreffer når Sola, Jorda og Månen ligger på linje med Jorda i mellom. Jordas helskygge vil da treffe månen og en formørkelse vil være synlig fra omtrent halve jordkloden.

Fargen på formørkelsen er avhengig av den luften som lyset fra sola trenger igjennom. Rødt lys bøyes minst så det blir sendt rett mot Månen og reflekteres tilbake til oss. Hvis du står på Månen vil du se en rød lysende ring rundt Jorda. Men dersom det er mer støv i atmosfæren enn normalt så kan Månen bli nesten svart og mindre lys trenge gjennom til Månen. Er det lite støv i atmosfæren blir fargen nesten lyserød. I vinter har det vært flere kraftige vulkanutbrudd så det blir spennende å se om det påvirker hvor mørk jordskyggen vil være!

I tabellen under er tidspunkter for Oslo. Hele formørkelsen finner sted på vesthimmelen. Jo lenger nord jo høyere på himmelen vil formørkelsen finne sted og tidspunktene er de samme. På sørspissen av Norge vil den siste del av formørkelsen være nær horisonten.