Arrangementer
Romvær

Foredrag av Pål Brekke, Norsk Romsenter

Det er med stor glede vi igjen kan invitere til medlemsmøte med foredrag torsdag 11. juli klokken 19. Vi åpner med en skikkelig godbit, et foredrag av Pål Brekke fra Norsk Romsenter. 

Foredraget vil bli holdt på Holms og vil også bli strømmet live. (Vær oppmerksom på at livesendingen kun er et prøveprosjekt denne gangen. Vi garanterer derfor ingenting, men skal gjør et helhjertet forsøk på å få det til.)

Solen er en dynamisk stjerne om stadig slynger ut gass og partikler. I de senere år er det blitt en økende interesse for koblingen mellom Solen og Jorden og de effekter Solen har på vårt teknologibaserte samfunn. Det er først i vår moderne tidsalder, der elektronikk og romteknologi er en del av hverdagen, at Solen kan være ødeleggende og skape alvorlige problemer på Jorden. Jo mer utstyr vi plasserer i rommet og jo mer vi gjør oss avhengige av moderne elektronikk jo mer alvorlig og potensielt kostbare vil slike problemer bli. Effekter fra Solen kan også påvirke leting etter olje og gass, styring av drillhoder, elektronikk om bord i fly, radiokommunikasjon mellom fly og flytrafikkontrollen samt navigasjonssystemer som for eksempel GPS. Nylig slo en solstorm ut innflyvningsradarene i Sør-Sverige. Det er derfor meget viktig at vi øker vår forståelse av Solen og de effekter den har på de systemene vårt samfunn i dag er avhengige av og vår mulighet til å effektivt varsle solstormer - det om kalles «romværvarsling». Hva ville skje om alle satellitter av en eller annen grunn skulle slutte å fungere? Hvordan ville hverdagen vår bli når vi våkner opp til en dag uten satellitter? Hvordan vil verdenssamfunnet håndtere mange dager uten de utallige tjenester som satellitter gir oss og som gjør hverdagen vår behagelig.


Pål Brekke arbeider i dag som seniorrådgiver ved Norsk Romsenter i Oslo.  Han er og Professor II ved UNIS og sitter i styret i Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning. Han er og medlem av den norske Birkelandkomiteen og den prestisjefulle The Explorers Club i New York.

Full invitasjon finner du her. (Møtet er åpent for medlemmer i DSE.)

Velkommen til et spennende foredrag!

Vi gjør oppmerksom på at anbefalte smittevernstiltak vil bli gjennomført under møtet (registrering av deltakere, avstand på minst 1m og håndrens).