NOVA

Foreningens observatorium ligger på en fjelltopp 350 m.o.h. i indre Vestfold med nær fri horisont i alle retninger og i god avstand fra lysforurensning. Der har vi to observasjonsbygninger og en oppholds- og overnattingsbygning. NOVA er utstyrt med tre store speilteleskoper, ett med diameter på 50 cm og to andre med diametre på 40 cm. Alle tre teleskopene er datastyrte og kan dermed selv lete opp tusenvis av objekter på himmelen. I tillegg har vi flere mindre spesialteleskoper og diverse tilleggsutstyr, bl.a. CCD-kameraer med filterhjul og spektroskop.

Den første observasjonsbygningen på NOVA ble satt opp i 1986. Bygningen fikk navnet Vega og er utstyrt med observasjonsrom med skyvetak og et siderom som kan varmes opp. I observasjonsrommet står to Meade LX200 40 cm speilteleskoper. De kan enten styres med håndkontroll eller fra en datamaskin. Teleskopenes ”go to”-funksjonalitet gjør at man kan stille dem inn på hvilket som helst objekt i løpet av få sekunder. Det gjør at man rekker mange observasjoner i løpet av en kveld. Det ene teleskopet er utstyrt med en rigg for mindre teleskoper, kameraer o.l. Vega er generelt godt utstyrt for astrofotografering. Med et DSLR kamera kan man lett ta praktfulle bilder gjennom de store teleskopene eller fra riggen av alt fra Månen og planeter til fjerne galakser.

Den andre observasjonsbygningen, Phoenix, ble satt opp i 1988. Da kom også oppholds- og overnattingsbygning, Sirius, opp. Etter en innkjøringsperiode stod alt klart i 1990, og NOVA ble offisielt innviet i oktober 1990.

Phoenix er utstyrt med en roterende dom med spalteåpning som teleskopet observerer gjennom. Bygningen har også et siderom som bl.a. brukes som kontrollrom. Phoenix er utstyrt med NOVAs største teleskop, et PlaneWave Instruments CDK20 50 cm speilteleskop. Teleskopet har tilsvarende datastyring som teleskopene i Vega. Det er spesielt innrettet for astrofysiske observasjoner som CCD-fotometri og spektroskopi.

NOVA arrangerer kurs for de som ønsker å bruke observatoriet på egenhånd, og vi har faste observasjonskvelder om man bare vil komme og ta en titt sammen med andre. Alle medlemmer av DSE får tilsendt invitasjoner til disse observasjonskveldene. For aktive amatørastronomer anbefaler vi å bli med i en av observasjonsgruppene (astrofoto eller astrofysikk).