Månens okkultasjon av Uranus 

Natt til 15. september skulle sesongens første av Månens okkultasjoner av Uranus finne sted. Astrofotogruppa kalte derfor inn til fotokveld på NOVA og Arne Birkeland, Nikolai Hansen og Joakim Martin kunne stille. Været var ustabilt denne kvelden, og Arne bemerket at det pøsregnet på hans kjøretur til NOVA, men værmeldingen var tydelig på at det skulle klarne opp, så vi tok likevel sjansen. Og det klarnet opp når det begynte å mørkne selv om det var noe skyer som gled forbi i ny og ne, og det begynte å blåse en del utover natten.

Første kontakt mellom Månen og Uranus skulle skje kl. 23.41.17, så det var god tid til å montere opp utstyr på Vega Sør når vi ankom i 21-tiden og teste oss litt på Saturn og Jupiter i ventetiden. Vi konkluderteraskt med at vindkast gav noe vibrasjon i teleskopet, og seeingen denne kvelden var midt på treet. Klokken 23.30 ble Vega Sør rettet mot kveldens begivenhet og vi var klare for å fange opp okkultasjonen på fotobrikken. Utfordringen med dette motivet var lysstyrkeforskjellen mellom Uranus og Månen. Uranus hadde en lysstyrke på magnitude 5,7. Første kontakt var på den opplyste siden av Månen, og Månen var bare noen dager etter fullmånen, så magnituden var ca -11. Med det utstyret vi hadde montert opp erfarte vi at vi måtte «velge» mellom å se Uranus, men få en veldig overeksponert Måne, eller ikke se Uranus, men få noen detaljer på Månen. Selvfølgelig måtte vi kunne se Uranus, og heller se hva vi kunne gjøre med opptakene i redigeringen senere. 

 

Fra Månen først begynte å dekke over Uranus til Uranus var helt borte gikk det bare 7 sekunder. Så da var det å rette teleskopet inn på de andre planetene igjen i ventetiden til Uranus igjen skulle dukke opp kl. 00.37.44, som da var den 15. september. Da skulle Uranus dukke opp på en del av Månen som ikke var opplyst, selv om det var veldig lite som ikke var opplyst, så vi hadde samme utfordring med lysstyrkeforskjellen. Dessverre hadde vi ikke vært helt presise i oppstillingen av teleskopet, så når Uranus dukket opp bak Månen var teleskopet noen hakk feilinnstilt, og vi fikk ikke fotografert tilsynekomsten. 

Ettersom dette var en natt til torsdag, og arbeidsdag for de fleste av oss, så bestemte vi oss for å pakke ned rett etter at Uranus igjen var kommet til syne. Da oppdaget vi at det var i ferd med å danne seg en flott nordlys på himmelen. Tenker da på flott i sørlig forstand, må ikke forveksles med det vi kan oppleve lang oppe i nord i Norge. Nordlyset kom seg et stykke opp på himmelen i nord, så var flott det var hugget en del skog i forbindelsemed Nye Sirus. Ettersom kveldens hovedobjekt var Uranus var det ingen som hadde med seg noen vidvinkelliser, så det var mobilkamera som gjaldt for dette nordlyset. 

Alt i alt en lærerik fotokveld selv om hovedobjektet ikke ble helt som ønsket. Men Månen vil okkultere Uranus flere ganger i løpet av sesongen, og den store begivenheten med at Månen okkulterer Mars den 8. desember er tydelig merket i kalenderen allerede.