Fortsatt mange solflekker å se

Søndag 10. juli 2022 arrangerte vi solobservasjoner på NOVA igjen. Det har vært mye vind så langt i sommer, og denne dagen var intet unntak, så vi måtte ta til takke med ikke helt god seeing. Men to flott grupper av solflekker kompenserte for seeingen og lot seg studere i detalj med litt tålmodighet. De fem deltakerne på solobservasjonene fikk et par flott timer bak teleskopet. Det er moro å følge med Solens utvikling måned for måned underveis mot solflekkmaksimum om 3-4 år.

Solen er nå i sin syklus nr. 25. Denne begynte offisielt i september 2020. I løpet av det siste året har flere store solflekker blitt observert. Vi følger derfor spent med på NOVA hva vi får se av solflekker, protuberanser og kanskje flares framover.

Bildet nederst viser deltakerne under observasjonene. Bildet av Solen ble tatt av Arne Birkeland. Bildet ble tatt gjennom Vega Syd (Meade LX200 40 cm) utstyrt med et hvittlysfilter med et Sony Alpha 7R3 kamera. Bildet er satt sammen av to utvalgte eksponeringer på 1/250 sekund og ISO 800.

Vi observerte også Solen med et hydrogenalfafilter. Vanligvis ser vi noen filamenter og kanskje protuberanser langs solranden, men denne gangen så vi bare en svak antydning til én protuberans. Seeingen må nok ta en del av skylden for solranden «flagret» som et flagg i vinden.

På NOVA har vi solfilter for hvitt lys som slipper gjennom 1/1000 % av sollyset gjennom hele det visuelle området slik at fargebalansen blir naturlig, samt hydrogenalfafilter som er spesialdesignet for å slippe gjennom den smale emisjonslinjen fra ionisert hydrogen på 656,28 nanometer med en båndbredde på 0,9 ångstrøm.

- Rune Solberg