DSE Ekspedisjon 2024

Tur til USA i april 2024

for å se total solformørkelse og studere NASAs planer for å vende tilbake til Månen.

Kort om ekspedisjonen

En av de mest fascinerende astronomiske begivenheter et menneske kan oppleve er en total solformørkelse. Midt på dagen 8. april 2024 krysser en slik formørkelse USA fra sørvest til nordøst. De beste værforholdene kan ventes vest i Texas der formørkelsen begynner i USA.

For å oppleve denne formørkelsen og besøke romfartssentra som er i ferd med å realisere nye, bemannede måneferder, arrangerer foreningen Deep Sky Exploration (DSE) en tur til USA i april 2024. I løpet av to uker får vi en fantastisk astronomisk opplevelse og en spennende rundreise til stedene man realiserer NASAs Artemis-program.

Solformørkelsen

Vi flyr fra Oslo til Houston og reiser derfra med turbuss til San Antonio i Texas. Der blir vi nærmere kjent med kulturen i Texas og USAs syvende største by. Grytidlig om morgenen 8. april kjører vi mot grensen til Mexico og etablerer oss på vår reserverte observasjons-plass. Turbussen fungerer som base, og vi setter opp teleskoper og instrumenter klar til den partielle fasen starter kl. 12.10 (lokal tid). Den totale formørkelsen innledes med den spektakulære diamantringen kl. 13.27. Her ved grensen til Mexico varer totaliteten 4 minutter og 27 sekunder. Dette blir noen av dine mest intense minutter i livet! Det er plutselig mørk himmel og stjerner og planeter titter frem. Det blir kjøligere, og fuglene slutter å synge. Totaliteten avsluttes med en ny diamantring. Den andre partielle fasen avsluttes kl. 14.51

Totalitet

Romfartssentra

Etter denne intense, astronomiske dagen omstiller vi oss til fokus på bemannet romfart og store bæreraketter. Vi starter ved den spektakulære rombasen til SpaceX, Starbase, som også ligger nær grensen til Mexico, men helt nede ved Mexicogolfen ved Boca Chica. Her har man montert og testet ut det digre, gjenbrukbare romfartøyet Starship, og nå med oppskytning med den gigantiske bæreraketten Super Heavy. Kombinasjonen Starship/Super Heavy er den største og kraftigste raketten i verden, som overgår både den gamle og nye måneraketten Saturn 5 og Space Launch System (SLS). Denne basen er ikke åpen for publikum, men veien til Boca Chica går kloss innpå rombasen der man på nært hold får se bærerakettene og Starship.

Starship

Videre reiser vi til Houston der vi besøker Johnson Space Center som står for treningen av astronauter og ledelsen av bemannede romferder fra bakkekontrollen. Turen går videre til New Orleans i Louisiana der vi unner oss tid til å se nærmere på denne sjarmerende sørstatsbyen. Vi er deretter innom Michoud Assembly Facility, hvor hovedtrinnet til den gigantiske bæreraketten SLS bygges, samt Stennis Space Center i Mississippi hvor rakettmotorene prøvekjøres før de tas i bruk.

Johnson Space Center

Videre går turen nordover til Huntsville i Alabama der Marshall Space Flight Center ligger. Det er her man har ledet utviklingen av de fleste rakettene for bemannet romfart i USA, inklusive Saturn 5 og den nye familien av SLS-raketter. Her blir vi kjent med alle rakettene. I Huntsville besøker vi også Von Braun Astronomical Society, en lokal astronomiforening som har eget observatorium og planetarium. Foreningen er oppkalt etter han som utviklet Saturn-familien av bæreraketter og ledet Marshall Space Flight Center gjennom en årrekke.

Etter Huntsville kjører vi gjennom Georgia sørover mot Florida. Underveis stopper vi i Atlanta og gjør oss kjent med noen av hovedattraksjonene der. I Florida har vi hovedbase i Orlando som er full av opplevelsesparker. Vårt hovedfokus i Florida er imidlertid Kennedy Space Center ute ved østkysten, verdens største oppskytningsbase. Vi får se den mest omfattende samlingen av raketter og andre romfarkoster, og vi blir med på flere guidede turer rundt på senteret der vi bl.a. får se nærmere på gamle og nye oppskytningsinstallasjoner. Her gjenopplever vi den amerikanske romfartshistorien med pionertiden før måneferdene, Apollo-programmet, romfergeprogrammet og nå Artemis-programmet.

Kennedy Space Center

Den organiserte delen av turen avsluttes i Orlando med påfølgende hjemreise derfra til Oslo, men det er muligheter for individuelle tilpassinger om man vil se mer av USA på egenhånd før eller etter DSEs turprogram.

Generelt

Under turen reiser vi rundt med en første-klasses turbuss og bor på gode hoteller. Alle dager er frokost og middag inkludert (ikke drikke til middag). Gjennom reisen stopper vi og ser en del severdigheter og får guidede turer i noen av de større byene. Lokalguider og inngang til alle severdigheter og romfartssentra er inkludert. I USA forventes det imidlertid at man betaler tips til bussjåfør, guider og restauranter. Det er muligheter for utvidelse av oppholdet i USA på egenhånd i forkant og etterkant. Det er også muligheter til flere stopp underveis på attraksjoner. Kom gjerne med forslag.

Foreløpig detaljert program

  • Lørdag 6. april: Flyr fra Oslo Gardermoen til Houston. Herfra blir vi kjørt i buss til San Antonio.
  • Søndag 7. april: Vi får guidet tur i San Antonio. På ettermiddagen gjør vi de siste forberedelser til formørkelsen.
  • Mandag 8. april: Reiser tidlig på morgenen til Radar Base like nord for Eagle Pass ved grensen til Mexico. Her observerer vi sol-formørkelsen (kl. 12.10-14.51) nær senteret av sentrallinjen. Etter formørkelsen kjører vi sørover til Brownsville. Feiring av solfor-mørkelsen med fest¬middag.
  • Tirsdag 9. april: Kjører langsmed SpaceX sin rombase Starbase ved Boca Chica for å se basen og diverse romraketter, som Starship. Kjører deretter til Houston.
  • Onsdag 10. april: Besøker Johnson Space Center som bl.a. trener astronauter og står for bakkekontrollen under bemannede ferder. Vi besøker kontrollsenteret for Artemis og den gigantiske vanntanken der astronautene trener. På ettermiddagen kjører vi til New Orleans.
  • Torsdag 11. april: Guidet gåtur gjennom French Quarter i New Orleans. Resten av dagen fri. Vi anbefaler en tur med hjuldamperen Natchez som inkluderer live jazzmusikk. (Må forhåndsbestilles sammen med reisen.)
  • Fredag 12. april: Kjører fra New Orleans til Huntsville. Underveis er vi innom Michoud Assembly Facility og Stennis Space Center.
  • Lørdag 13. april: Besøker Marshall Space Flight Center som står for bærerakett-utviklingen i NASA, samt diverse romfartøy. På kvelden besøker vi Von Braun Astro-nomical Society og deres observatorium og planetarium.
  • Søndag 14. april: Vi setter kursen sørover. Underveis får vi sightseeing i Atlanta. Vi overnatter i Columbus sør for Atlanta.
  • Mandag 15. april: Fortsetter kjøreturen sørover i Georgia og gjennom de nordlige deler av Florida til Orlando der vi skal bo.
  • Tirsdag 16. april: Kjører ut til østkysten der vi tilbringer dagen på Kennedy Space Center. Vi får guidet tur på Complex 39 der SLS-raketten monteres og skytes opp. Vi får også med oss historien om Apollo/Saturn 5 og romfergeprogrammet.
  • Onsdag 17. april: Kennedy Space Center er omfattende, så vi tilbringer to dager her. I dag får vi bl.a. guidet tur til den eldre delen av senteret der de første rakettene ble skutt opp. Om kvelden har vi avslutningsmiddag.
  • Torsdag 18. april: Vi blir kjørt til flyplassen i Orlando på ettermiddagen. Derfra flyr vi tilbake mot Norge på kvelden.
  • Fredag 19. april: Vi lander på Gardermoen på formiddagen.

Pris (pr. pers.) og betingelser

  • Overnatting i dobbeltrom kr. 60 000
  • Tillegg for enkeltrom kr. 13 500
  • Prisene gjelder ved 20-25 reisende. Dersom det blir færre reisende med betydelig økning i prisen, gis man anledning til å trekke seg før 10. oktober og man får påmeldingsavgiften refundert. Ved flere enn 25 reisende vil turprisen bli redusert.
  • Inkluderer overnatting med frokost, middag (eks. drikke) og all transport (fly og turbuss)
  • Overnatting på 3-3,5 stjerners hoteller. Førsteklasses turbuss
  • Inkluderer inngangspenger til alle attraksjoner i programmet
  • Husk avbestillingsforsikring og reiseforsikring (om du ikke har fra før)
  • Betalingsbetingelser: 20 % av reisen (depositum) innen 10. oktober. Resterende må betales senest 6 uker før avreise
  • Tar forbehold om potensiell moderat prisstigning og justeringer av programmet
  • Turen er åpen for alle, men DSE-medlemmer vil få førsteprioritet frem til påmeldingsfrist hvis det er flere påmeldte enn plasser (for medlemskap, se www.dse.no).

Påmelding

Man kan melde seg på via dette påmeldingsskjemaet. Etter påmelding vil man få tilsendt faktura for påmeldingsavgift på kr. 2000 (kun unntaksvis refunderbar).

Medlemmer i DSE vil frem til påmeldingsfrist bli gitt førsteprioritet om turen blir overtegnet. Om man ikke får plass, vil påmeldingsavgiften bli refundert i sin helhet. Avgiften vil ikke bli refundert om man melder seg av bortsett fra ved betydelig økning i prisen. 

"Påmelding snarest! Opprinnelig påmeldingsfrist var 1. oktober 2023, men vi forsøker å få med etternølere så langt det lar seg gjøre.

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...