Suksess med observasjoner av vårhimmelen på NOVA

Fredag 25. februar var forholdene perfekte med klart og vindstille vær. Det var god seeing og klar luft, og kun et par små skyer som seilte forbi i løpet av kvelden. Kvelden ble også «krydret» med flere meteorer. En av dem kraftig, som vi kort tid etter fant igjen som en av registreringene fra DSEs meteorkamera i Larvik.

Starten på observasjoner av vårhimmelen ble en suksess denne fredagskvelden og natt til lørdag. Vi var innom en hel masse deep-sky-objekter, men aller mest tid brukte vi på de svært galakserike områdene i Løven, Jomfruen og Berenikes hår.

Vi startet med å se på åpne stjernehoper, først den berømte, doble stjernehopen i Persevs, deretter stjernehoper i Kassiopeia (M52), Kusken (M36, M37 og M38) og til slutt Bikubehopen (M44) i Krepsen. De klareste kulehopene ligger nå lavt på himmelen, men M3 i Jakthundene er et flott unntak vi fikk sett på.

Vi måtte også få med oss Oriontåken (M42) selv om vi har sett på den utallige ganger før. Med så gode forholde kunne vi se masse strukturer i tåken, en spektakulær opplevelse av de sjeldne!

Noen planetariske tåker måtte vi også få med oss. Strukturer i Snøballtåken (NGC 7662) i Andromeda kunne ses, samt en klar, blå farge. Vi tok også med oss Ugletåken (M97) i Store bjørn som også kom godt fram, samt Eskimotåken (NGC 2392) i Tvillingene.

Så var det galaksenes tur. Etter en rask runde innom Andromedagalaksen (M31) og Triangelgalaksen (M33) i vårt naboskap (Den lokale gruppe), fortsatte vi med noen andre klare galakser: Bodes galakse (M81) og Sigargalaksen (M82). Videre til Malstrømgalaksen (M51) der vi kunne se godt spiralarmen som går over til naboen (M51B eller NGC 5195).

Deretter fortsatte vi i Løven. Først med de tre spiralgalaksene M65, M66 og NGC 3628 (Saras galakse eller «Hamburgergalaksen») – «Løvetripletten» der de er samlet innenfor et lite område på himmelen. Galaksene befinner seg rundt 35 millioner lysår borte. Deretter fortsatte vi med M95, M96 og M105, en annen galaksegruppe i Løven med tre relativt lyssterke galakser.

Etter en tur innom den klare Hvalgalaksen (NGC 4631) og ikke minst Nålegalaksen (NGC 4565), som begge kunne imponere oss med detaljer i strukturene, fortsatte vi i Berenikes hår. Først med M64 (Sortøyegalaksen), M85 og M88, deretter en runde innom en del av svermen av galakser i området, mange av dem med Messier-nummer (M53, M60, M84, M87, M89, M91, M98, M99 og M100).

I nabostjernebildet Jomfruen så vi på de mange flotte galaksene som M87, M86 og M49 (alle tre i Virgohopen) og diverse andre Messier-galakser (M60, M61, M64, M84, M85, M89). Den flotte Sombrerogalaksen (M104) kommer imidlertid opp så sent at vi nok må vente en måneds tid.

Mens Joakim hadde tatt seriebilder nesten hele kvelden med et DSLR-kamera på riggen til Vega syd-teleskopet mens vi observerte visuelt, ble kvelden avsluttet med uttesting av Nikolais nye ZWO ASI-kamera på Ugletåken.

Det ble en fantastisk, innholdsrik observasjonskveld over nesten seks timer, med ikke minst galaksestrukturer som ofte er vanskelige å se, for oss som hadde funnet veien opp til NOVA denne perfekte kvelden som innledet vårhimmelen!

– Rune Solberg

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...