Byggestart Nye Sirius

Byggestart på «Nye Sirius» på NOVA tok til i pinsehelgen. Videre utover i juni har det vært dugnader hver helg. Første trinn på prosjektet er å få laget et fundament til alle de seks brakkemodulene. Forskallinger settes opp, det støpes med betong fra helikopter, og deretter legges det et lag stålbjelker oppå betongsøylene. Vi håper at brakkemodulene er kjøpt inn før august, og at vi kan bruke august til å pusse dem opp. Deretter skal de også opp på toppen av Gåsåsen med helikopter.

Arbeidene startet egentlig 13. mai da en gravemaskin tok seg opp på toppen. Jord og torv på fjellet ble fjernet, og det ble gravd ut i fjellkløften under slik at det er plass til et kjellerrom.

Stålbjelkene vil stå på et fundament av 14 betongsøyler. Disse er det blitt laget forskallinger til i juni. Det har vært mye arbeid med å bore i fjell der armeringsjern er blitt forankret, så å sette opp støperør i papp på at særdeles ujevnt underlag (se bildet).

I tillegg til forskalling har det blitt hugget en god del trær slik at man kan komme til med helikopter. Det vil bli mye helikoptertransport. I tillegg til betongen, vil stålbjelkene, en stor vanntank, diverse masser og så selve brakkene bli løftet opp med helikopter. Siste runde, en gang til høsten, blir med å få opp materialer til skråtak og ny og vedlikeholdsfri ytterkledning.

- Rune Solberg

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...