Stor aktivitet på Solen

På solobservasjonene på NOVA 14. mai fikk vi se en protuberans i full aktivitet med en «flammetunge» som ble slynget ut. I løpet av en par timer var den borte, men med gjenværende filamenter. Rundt solranden var det mange flere filamenter å se, og flere solflekker i forskjellige områder. Lørdag 10. juni, med reserve 11. juni, håper vi å få se både solflekker, protuberanser og kanskje flares.

Observasjoner av solaktiviteten viser at vi har gått inn i en solsyklus (nr. 25) med mye større aktivitet enn de fleste prognoser antok. I løpet av de siste par årene har Solen blitt svært aktiv. Visuelle observasjoner av Solen, enten i hvitt lys eller i smalbånd som H-alfa, er en spennende aktivitet med stadige endringer på overflaten av vår nærmeste stjerne.

På NOVA har vi solfilter for hvitt lys som slipper gjennom 1/1000 % av sollyset gjennom hele det visuelle området slik at fargebalansen blir naturlig, samt hydrogenalfafilter som er spesialdesignet for å slippe gjennom den smale emisjonslinjen fra ionisert hydrogen på 656,28 nanometer med en båndbredde på 0,9 ångstrøm.

- Rune Solberg

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...