Stålfundament til «Nye Sirius» på NOVA løftet opp

Nybygget «Nye Sirius» på NOVA skal hvile på et stålfundament som igjen hviler på betongsøyler støpt på dugnader i sommer og høst. Nå har vi ventet i flere uker på at værforholdene skulle tillate et helikopter fra helikopterfirmaet Pegasus på Torp å løfte stålbjelker og diverse materialer opp til NOVA. Men lave skyer og tåke har gjentatte ganger gitt nye utsettelser. «Dette er den verste årstiden for helikoptertransport», sier de i Pegasus. Men søndag 30. oktober var forholdene endelig tilfredsstillende – høye/tynne skyer og vindstille vær. Etter omfattende innsats fra Pegasus og en solid og dyktig dugnadsgjeng utstyrt med hjelmer, vernebriller og hørselvern kom stålbjelkene på plass.

Vi startet søndagen med forberedelser på byggetomta og en grundig gjennomgang av operasjonen kl. 10 på søndag. Kl. 11 var det briefing med piloten. Deretter fulgte 1,5 time med høy puls og intensivt arbeid. Det er ingen enkel sak å jobbe med presisjonsarbeid under et helikopter der vindpresset forsøker å få deg over ende.

Først skulle fire pakker med trematerialer på bortimot ett tonn hver løftes opp fra den nærmeste helikopterlasteplassen («H1», 0,5 km unna). Deretter to storsekker med lecakuler og en vanntank til å lagre takvann frostfritt under bakken. Så sement og seks storsekker pukk (på nesten ett tonn hver).

Så kunne vi begynne på stålkonstruksjonen. Stålbjelker måtte flys fra Hvarnes («H3», 3,5 km unna). Dette ga oss noen minutter lengre pusterom mellom hver gang vi måtte ta imot lasten og styre den på plass. Første skulle stålbjelker til en fremtidig kjelleretasje løftes opp. Deretter primærbjelkene som holder hele bygningen på plass. De ligger over fjellkløften, syv stykker i alt og flere på over ett tonn. Disse ble plassert med millimeter nøyaktighet sideveis takket være god planlegging og hjelpemidler. Til slutt kom sekundærbjelkene opp. De ligger på tvers av de andre, og det er disse som skal ligge direkte under bygningen.

Dugnadsgjengen gjorde en fantastisk innsats med å ta imot og stabilisere stålbjelker, enkelte som svirret friskt under helikopteret. Ikke ufarlig, om man ikke er konsentrert og passer seg! Etter helikoptertransporten, begynte det møysommelig arbeidet med å vinsje på plass sekundærbjelkene.

Det var en milepæl for prosjektet å få gjennomført denne omfattende helikoptertransporten. Nå står sveising av konstruksjonen for tur, parallelt med ombygging og oppussing av brakkene som står nede i Hvarnes. Vi håper vinteren lar vente på seg!

- Rune Solberg

Ta kontakt!

Rune Solberg (observatorie-leder)

33 46 14 46

Loading ...