Gjenopptar observasjonskvelder på NOVA

Samfunnet begynner heldigvis å åpne opp igjen selv om pandemien ikke er over. Omikron-varianten er betydelig nærmere vanlig forkjølelse enn tidligere varianter, så vi gjør nok best i å la viruset få gå sin gang slik at vi blir ferdig med pandemien. Nå er det igjen greit med samlinger av typen observasjonskvelder på NOVA. Første observasjonskveld i år var lørdag 29. januar. Observasjonsgruppene kan også gjenoppta virksomheten med å samles. Snart blir det trolig også greit å gjennomføre gruppebesøk.

Siste fredagen i januar var det overskyet, men lørdag 29. var det helt klart. Riktignok med tidvis mye vind, og i en times tid så mye vind at vi måtte stenge taket på Vega. Men det løyet da nisten var spist, så vi fikk heldigvis observert mesteparten av kvelden (fram til 00.30-tiden). Hovedfokus denne kvelden var galakser, men vi tok oss også tid til å se på et par planetariske tåker og Oriontåken. Da Oriontåken stod på sitt høyeste kom virkelig finstrukturene i tåken fram! Det gjorde det også i «Sigargalaksen», M82. Denne ble også fotografert gjennom Vega Syd-teleskopet (40 cm).

Merk for observasjonskveldene nå i vinter og vår at vi har atkomst østfra, se veibeskrivelse og kart i invitasjonene som sendes ut til DSE-medlemmene. Bakken opp var veldig glatt 29. januar, men han som brøyter vil forsøke å strø framover. Veien opp vil normalt bli brøytet fremover før observasjonskvelder. Men selv når det er kjørbart er det en fordel å ha firehjulstrekk og piggdekk, eventuelt kjetting. Ta ingen sjanser på å kjøre opp om du er i tvil. Vi brøyter plass til parkering nede ved bommen. Herfra tar det kun 30 minutter å gå opp til NOVA.

Planetene står ikke så gunstig til lenger for observasjoner, men vinter- og vårhimmelen er uansett full av deep-sky-juveler, spesielt galakser! Ikke minst flotte galakser i Løven, Berenikes hår og Jomfruen. Galakserike områder som kan gi en rekordrask reise i tid og rom i løpet av en observasjonskveld.

Velkommen til NOVA framover!

Ta kontakt!

Rune Solberg (observatorie-leder)

33 46 14 46

Loading ...