2021 starter med pandemipause på NOVA, mens 2020 faktisk ble et svært godt observasjonsår

Nå er vinteren 2021 over, snøen smelter og vårjevndøgn nærmer seg.  Ikke siden 16. oktober har det vært observasjonskveld på NOVA. I november slo den andre bølgen av koronapandemien inn, og den har så langt ikke gitt seg. Tvert imot ser det «mørkt» ut for våren.

Til tross for at observatoriet ble stengt for arrangementer i ca. fem måneder i 2020 på grunn av pandemien, ble året faktisk et svært bra observasjonsår. Det ble invitert til i alt åtte observasjonsarrangementer med program for medlemmene. Før vi måtte stenge ned for arrangementer i mars rakk vi to arrangementene med klarvær, inkluderte halvskyggeformørkelsen av Månen 10. januar og en kveld med fokus på galakser 22. februar.

Da NOVA igjen ble åpnet for observasjonsarrangementer igjen i juni etter første bølge i koronapandemien, fikk vi rekordmange observasjonsarrangementer på rad uten avlysning på grunn av været. Vi rakk to medlemsdager med solobservasjoner på sommeren (27. juni og 11. juli), deretter tre medlemskvelder med observasjoner av Perseidene (12. august), deep-sky og planeter (18. september og 16. oktober). Men så kom andre bølge i pandemien med stenging for observasjonsarrangementer igjen.

Det var opprinnelig planlagt 12 observasjonsarrangementer i 2020, hvorav fire måtte avlyses på grunn av pandemien og én på grunn av været. At syv av åtte arrangementer kunne gjennomføres med tilfredsstillende vær er en sjeldenhet. Det er det også at fem av arrangementene hadde fint vær på rad. Dette står i stor kontrast til de siste årene hvor et flertall av arrangementene har måttet avlyses på grunn av dårlig vær.

Nå venter vi i spenning på hva sommeren og høsthalvåret 2021 har å by på. For vi må nok være tålmodige og bare innse at pandemien neppe slipper taket før sommeren er her og et stort flertall av befolkningen er vaksinert.

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...