Gruppe-/skolebesøk på NOVA
- Detaljer
- Sist oppdatert onsdag 24. juni 2020 19:21
- Publisert torsdag 09. mai 2019 01:54
Vi har over 30 års erfaring med gruppe-/skolebesøk på NOVA. På en enkel og forståelig måte formidler og fenger vi de besøkende inn i astronomiens verden. Vi vet at mange skoleelever har fått inspirasjon fra besøket på NOVA til å ta en realfaglig utdannelse. Vi får også besøk av andre grupper, så som speidere, foreninger og lag, og bedrifter.
Hva tilbyr NOVA?
Vi tilbyr en naturopplevelse utenom det vanlige med nærkontakt med stjernehimmelen. Gjennom observatoriets store teleskoper får du se deler av stjernehimmelen som de fleste bare har sett i bøker eller på Internett. Vi gjør også deltakerne kjent med stjernebildene, hva de klareste stjernene heter og hvor på himmelen man kan finne spennende objekter med en liten kikkert.
Vi tilpasser programmet til gruppens ønsker og formål med besøket. Alt fra et besøk som kun fokuserer på naturopplevelsen med verdensrommet tilpasset alle aldre, til skreddersydde og kunnskapsgivende besøk tilpasset f.eks. naturfagundervisningen i skolen. Vi dekker alle nivåer, fra grunnleggende kunnskap om planeter og stjerner på barneskolenivå til astrofysikk for elever i videregående skole.
I tillegg til å se gjennom observatoriets store teleskoper, hjelper vi gruppen med å finne stjernebilder og stjerner, viser noe at det man kan finne med prismekikkerter og vi tilbyr oppgavesett tilpasset gruppen som bidrar til bedre forståelse av det man observerer.
Hvordan forløper en kveld på NOVA?
Deltakerne ordner seg normalt selv med transport til observatoriet. De siste kilometerne er på skogsbilvei av god standard. Fra parkeringsplassen tar man seg fram til fots de siste par hundre meterne opp på fjelltoppen der NOVA ligger 350 m o.h.
Det pleier å være populært å innlede besøket med en samling rundt bålplassen. Deltakerne tar gjerne med seg pølser som bålstekes, samt tilbehør. Ved samlingen rundt bålet forteller vi hvem vi er, hva observatoriet brukes til og hva som blir kveldens program.
Programmet kan inkludere utendørs foredrag ledsaget av bilder og illustrasjoner. Siden det er begrenset plass inne i observatoriet, deler vi deltakerne opp i mindre grupper. En av gruppene er i observatoriet, og en eller flere grupper holder på med program utendørs. Alt ledsaget av dyktige representanter for observatoriet. Så bytter gruppene på så alle får vært gjennom samme program.
Å tenke på når man planlegger besøk på NOVA
Været er gjerne den største utfordringen for astronomer. Avhengig av årstid, så er det kanskje 20 % sjanse for klarvær på en tilfeldig dag. De fleste grupper som besøker NOVA, må derfor forsøke flere ganger før man får klaff. Vi avtaler derfor på forhånd en tidsperiode eller flere datoer vi gjør forsøk. Endelig beslutning om det blir observasjoner, tas gjerne på formiddagen samme dag. Ha tålmodighet med været! Regn med å forsøke en god del ganger. Det er verdt det når finværet endelig kommer og man befinner seg under en mørk, praktfull stjernehimmel på NOVA.
De fleste tar seg fram til NOVA med privatbiler. Det går også an å kjøre minibuss, men anbefales ikke på snøføre. De siste kilometerne er på skogsbilvei av god standard, men det anbefales firehjulstrekk og/eller piggdekk når det er snø om vinteren.
Vi starter gjerne programmet ved 19-tiden, om det på den aktuelle årstiden er mørkt nok. Avhengig av valgt innhold og opplegg, vil vi da kunne være ferdige en gang mellom kl. 21 og 22.
Om vinteren er mange deltakeres største utfordring å holde varmen. Det er ikke innendørs oppvarming på NOVA, så man må være kledd for å oppholde seg utendørs noen timer. Er det snø må man være godt skodd også. Ungdommer har gjerne størst utfordring med å kle seg godt nok. Vi som er faste observatører på NOVA bruker varmedress om vinteren.
Hver besøkende bør ha med sin egen lommelykt. Hodelykt er særlig praktisk (fås i de fleste sportsforretninger). Vi anbefaler lommelykt/hodelykt med funksjon for rødt lys. Mens vi observerer bruker vi helst bare rødt lys for ikke å ødelegge nattsynet til hverandre. Øyet vårt bruker nesten en halv time på å få ordentlig nattsyn, mens det tar under ett sekund å ødelegge det!
Hva koster det?
Et gruppe-/skolebesøk på NOVA koster typisk kr. 2000 - 3000, avhengig av programmet som avtales. Pengene går i sin helhet til driften av observatoriet. Alle som stiller opp som representanter for NOVA gjør dette gratis for å skape interesse for og spre kunnskap om astronomi.
Forespørsel om tilbud på besøk
Ved å fylle ut skjemaet nedenfor om hva du og din gruppe ønsker å få ut av et besøk på NOVA, kan vi gi deg et tilbud med pris og tilgjengelighet. Ytterligere detaljer og eventuell endelig avtale avklarer vi sammen på telefon eller e-post.