Om observatoriet
- Detaljer
- Sist oppdatert torsdag 18. juni 2020 20:09
- Publisert 09. mai 2019

Foreningens observatorium NOVA (Norsk Observatorium for Variabel-Astronomi) ligger på en fjelltopp 350 m.o.h. i indre Vestfold med nær fri horisont i alle retninger og i god avstand fra lysforurensning.
Nattevåk for en titt på sommerhimmelen
- Detaljer
- Sist oppdatert fredag 28. april 2023 18:19
- Publisert 28. april 2023

Vi avsluttet denne sesongens nattobservasjoner på NOVA med nattevåk fredag 21. april fra kl. 23 for å ta en titt på sommerhimmelen før den blir for lys. Det var en fantastisk vårnatt med mild luft, helt vindstille, ingen skyer, klar luft og god seeing. Nordlyset tittet også fram lavt i nord. De første timene boltret vi oss i galakser i Løven, Berenikes hår og Jomfruen. Utover natten kom stjernebilder som Slangebæreren, Slangen, Ørnen og Skytten opp. Skytten, området rundt Melkeveiens sentrum, er spesielt fascinerende, men ligger lavt og kan bare ses på slutten av natten.
Perfekte forhold på NOVA
- Detaljer
- Sist oppdatert søndag 04. desember 2022 18:19
- Publisert 28. oktober 2022

Helgen 21.-22. oktober hadde vi invitert til medlemskveld på NOVA. Planeter og deep-sky stod i fokus, men mye ustabilt vær og en begredelig værmelding ga lite håp om observasjoner. Men så dukket det opp et lite hull mellom lavtrykkene, og på reservekvelden lørdag 22. fikk vi nær perfekte forhold i nesten tre timer i «prime time», dvs. fra vi startet kl. 20 til ankomsten av neste lavtrykk ved 23-tiden. Det ble en kveld med fokus på planeter og nordlys.
Farvel til kometen
- Detaljer
- Sist oppdatert søndag 26. februar 2023 13:11
- Publisert 20. februar 2023

Fredag 17. februar var det varslet kraftig regn hele dagen, mens utsiktene til observasjonskveld så bedre ut for lørdagen. Men været er lunefullt, og meteorologene lovet utpå fredagen plutselig en fin klarværskveld etter styrtregnet. Nå så utsiktene til godt vær lørdag kveld ut til å bli dårligere, så vi slo til fredag. Det viste seg lurt, for fra 20-21-tiden ble det klart og veldig god sikt, som det ofte blir etter et stormfullt uvær. Vinden var heller ikke kraftig, selv om det var varslet «etterdønninger» etter uværet «Otto». De syv fremmøtte fikk en flott observasjonskveld, inklusive våre danske gjester.
Prosjektet Nye Sirius inn i ny fase
- Detaljer
- Sist oppdatert mandag 17. oktober 2022 21:01
- Publisert 17. oktober 2022

Prosjektet med å erstatte bygningen Sirius på NOVA går nå inn i en ny fase. Mandag 17. oktober fikk vi levert de seks brakkemodulene. På morgenkvisten kom tre trailere med to brakker hver. De ble satt på et provisorisk fundament vi laget nede i dalen i Hvarnes der vi skal pusse opp brakkene i ukene framover. Når de er ferdige, skal de løftes videre opp på NOVA med et Super Puma-helikopter.
Komet C/2022 E3 (ZTF) passerer Jorden på vei utover i Solsystemet
- Detaljer
- Sist oppdatert fredag 03. februar 2023 21:41
- Publisert 03. februar 2023

Komet C/2022 E3 (ZTF) er i fokus hos amatørastronomer og i media om dagen. 31. januar var kometen nærmest himmelens nordpol og Polarstjernen, og 1. februar passerte den nærmest Jorden. Noen vil kanskje ikke si at en avstand på 42 millioner km er nær, men kometen er et gigantisk objekt som også i en slik avstand får stor utstrekning på himmelen. Om du ikke har sett kometen ennå, bør du benytte første og beste sjanse, dvs. klarværskveld. Det er nå den er lyssterkest. På det nærmeste kunne den ses med det blotte øyet om himmelen var ordentlig mørk. Med prismekikkert, er den lett å finne og se. I løpet av februar har den forsvunnet langt utover i Solsystemet igjen og er i ferd med å bli et lite, lyssvakt objekt.
NOVA-Treff 2022 på Gavelstad
- Detaljer
- Sist oppdatert søndag 04. desember 2022 19:56
- Publisert 03. september 2022

NOVA er en av hjørnestenene i DSEs virksomhet. Siden innvielsen i 1990 har observatoriet gitt oss gode opplevelser og dypere innsikt i Universet. Nå utvider vi NOVA med en ny og mye større bygning der vi kan samles, ha arrangementer og overnatte. På NOVA-Treff 2022 på Gavelstad lørdag 3. september fikk vi høre mer om dette og aktiv amatørastronomi generelt – fra det enkle til det mer utfordrende. Presentasjonene hadde i hovedsak tilknytning til NOVAs virksomhet, men alle aktive amatørastronomer hadde glede og nytte av presentasjonene som ble gitt av aktive amatører på sine spesialområder. Mange tok også med teleskop og utstyr til teleskop! Det er alltid en suksess å diskutere rundt slikt under minglingen.
Vinterhimmel på NOVA med planeter, komet og deep-sky
- Detaljer
- Sist oppdatert tirsdag 24. januar 2023 19:49
- Publisert 24. januar 2023

I tre måneder har det vært usedvanlig mye overskyet vær (og nedbør), og dermed lite suksess med observasjonskvelder. Endelig fikk vi klaff den planlagte observasjonskvelden fredag 20. januar. Vi ankom kl. 19, men måtte bruke den første timen på en strabasiøs ferd på stien fra øvre parkering der det lå nesten 1 m snø i terrenget. Vel oppe på toppen måtte det måkes tak og stier. Først nærmere kl. 21 var vi ordentlig i gang med observasjonene. Kveldens store attraksjon var komet C/2022 E3 (ZTF), som da befant seg i de nordlige delene av Bjørnevokteren. Lysstyrken lå kanskje på rundt 6 denne observasjonskvelden.
Ny sesong med mørke netter
- Detaljer
- Sist oppdatert lørdag 27. august 2022 13:47
- Publisert 27. august 2022

Nå når de mørke kveldene er tilbake igjen, kan vi glede oss over en høst med synlige planeter på kveldstid og en årstid rik på fine deep-sky-objekter. Vi starter opp sesongen for mørke netter med observasjonskveld på NOVA fredag 2. september fra kl. 22.00 med reserve lørdag 3. september. Denne observasjonskvelden er lagt rett før/etter NOVA-Treff 2022 og anses som en del av treffet. Om det blir observasjoner på lørdag (værforbehold), så vil kvelden bli innledet med omvisning til glede for nye deltakere. Så følger vi opp med visuelle observasjoner.
Stålfundament til «Nye Sirius» på NOVA løftet opp
- Detaljer
- Sist oppdatert mandag 31. oktober 2022 18:32
- Publisert 31. oktober 2022

Nybygget «Nye Sirius» på NOVA skal hvile på et stålfundament som igjen hviler på betongsøyler støpt på dugnader i sommer og høst. Nå har vi ventet i flere uker på at værforholdene skulle tillate et helikopter fra helikopterfirmaet Pegasus på Torp å løfte stålbjelker og diverse materialer opp til NOVA. Men lave skyer og tåke har gjentatte ganger gitt nye utsettelser. «Dette er den verste årstiden for helikoptertransport», sier de i Pegasus. Men søndag 30. oktober var forholdene endelig tilfredsstillende – høye/tynne skyer og vindstille vær. Etter omfattende innsats fra Pegasus og en solid og dyktig dugnadsgjeng utstyrt med hjelmer, vernebriller og hørselvern kom stålbjelkene på plass.
Flere artikler …
- Sesongstart med Perseider og SpaceX
- Sesongstart med Perseidene!
- Fortsatt mange solflekker å se
- Støping av pilarer til Nye Sirius
- Solobservasjoner under gode forhold i juni
- Byggestart Nye Sirius
- Nattevåk på NOVA for en titt på sommerhimmelen
- Gjenopptar gruppebesøk på NOVA
- Flere observasjoner av vårhimmelen