Om observatoriet
- Detaljer
- Sist oppdatert torsdag 18. juni 2020 20:09
- Publisert 09. mai 2019
Foreningens observatorium NOVA (Norsk Observatorium for Variabel-Astronomi) ligger på en fjelltopp 350 m.o.h. i indre Vestfold med nær fri horisont i alle retninger og i god avstand fra lysforurensning.
NOVA-Treff med aktive amatørastronomer på Gavelstad
- Detaljer
- Sist oppdatert torsdag 29. august 2024 12:43
- Publisert 29. august 2024
Lørdag 7. september møtes aktive amatørastronomer igjen på Gavlestad på NOVA-Treff. NOVA-Treff fokuserer på aktiv amatørastronomi, fra det enkle til det mer utfordrende. Temaene har i hovedsak tilknytning til NOVAs virksomhet, men alle amatørastronomer vil ha glede og nytte av presentasjonene som gis av aktive amatører på sine spesialområder.
Åpen dag på NOVA
- Detaljer
- Sist oppdatert fredag 03. november 2023 11:18
- Publisert 26. oktober 2023
Lørdag 4. november arrangerer DSE Åpen dag på NOVA. Dagen er primært laget for lokalbefolkningen i Hvarnes, men alle er velkomne. Ikke minst ville det være hyggelig om en del medlemmer møter opp og deler gleden og erfaringer fra amatørastronomi med publikum.
Perfekte forhold for observasjoner av Perseidene!
- Detaljer
- Sist oppdatert torsdag 29. august 2024 12:43
- Publisert 29. august 2024
Søndag 11. august hadde vi en fantastisk start på ny mørk sesong med Perseidene. Dette var egentlig reservedagen, men siden det var meldt tilskyende kvelden 12. august, måtte vi ty til reserven denne gangen.
Observasjoner av Perseidene er etter hvert blitt en tradisjon i DSE som innledning til ny observasjonssesong. En fin måte å observere stjerneskudd på er å ligge i en strandstol slik at man ser en stor del av himmelen på en gang. Dette gjorde vi denne gangen også, og vi satt i stjerneformasjon med ryggen til hverandre slik at vi til sammen fikk observert hele himmelen. Vi gikk også litt vitenskapelig til verks og telte antall meteorer per time. Dette gir informasjon om tettheten av partikler i kometbanen.
Stor aktivitet på Solen
- Detaljer
- Sist oppdatert søndag 04. juni 2023 19:50
- Publisert 04. juni 2023
På solobservasjonene på NOVA 14. mai fikk vi se en protuberans i full aktivitet med en «flammetunge» som ble slynget ut. I løpet av en par timer var den borte, men med gjenværende filamenter. Rundt solranden var det mange flere filamenter å se, og flere solflekker i forskjellige områder. Lørdag 10. juni, med reserve 11. juni, håper vi å få se både solflekker, protuberanser og kanskje flares.
Vi nærmer oss solflekkmaksimum!
- Detaljer
- Sist oppdatert torsdag 29. august 2024 12:45
- Publisert 29. august 2024
Vi har fulgt med på solflekker og protuberanser på Solen i sommer fra NOVA. Første invitasjon til solobservasjoner var søndag 26. mai. Et av de store spørsmålene da var om vi har nådd solflekkmaksimum. Om ikke annet nærmer vi oss, noe vi også fikk inntrykk av på solobservasjonene lørdag 13. juli.
Prognosen for maksimum i inneværende solsyklus (nr. 25) er mellom sent i 2024 eller tidlig i 2026. Men det er vesentlig usikkerhet i prognosen, og man vet ikke med sikkerhet om når maksimum er nådd før minst syv måneder etter at det har skjedd. Uansett er det nå mer aktivitet enn i prognosene.
Nattevåk for en titt på sommerhimmelen
- Detaljer
- Sist oppdatert fredag 28. april 2023 18:19
- Publisert 28. april 2023
Vi avsluttet denne sesongens nattobservasjoner på NOVA med nattevåk fredag 21. april fra kl. 23 for å ta en titt på sommerhimmelen før den blir for lys. Det var en fantastisk vårnatt med mild luft, helt vindstille, ingen skyer, klar luft og god seeing. Nordlyset tittet også fram lavt i nord. De første timene boltret vi oss i galakser i Løven, Berenikes hår og Jomfruen. Utover natten kom stjernebilder som Slangebæreren, Slangen, Ørnen og Skytten opp. Skytten, området rundt Melkeveiens sentrum, er spesielt fascinerende, men ligger lavt og kan bare ses på slutten av natten.
Nok en kveld med fin vinterhimmel!
- Detaljer
- Sist oppdatert mandag 04. mars 2024 22:29
- Publisert 04. mars 2024
Vi fikk suksess med observasjonskvelden i januar, og kunne i februar bare håpe på godt vær igjen etter en begredelig høst. Og jammen fikk vi klaff igjen. Fredag 2. februar var det klart og fint, og vi kunne gjennomføre årets andre observasjonskveld. Denne gangen var det ganske mye vind, så vi var spente på seeingen. Det viste seg da også ikke å være de beste forholdene for planetobservasjoner, men det var god transparens så vi fikk mye glede av diffuse objekter. Neste observasjonskveld blir 8. mars (med 9. som reserve), og mye tyder på at vi får klaff med været denne gangen også.
Farvel til kometen
- Detaljer
- Sist oppdatert søndag 26. februar 2023 13:11
- Publisert 20. februar 2023
Fredag 17. februar var det varslet kraftig regn hele dagen, mens utsiktene til observasjonskveld så bedre ut for lørdagen. Men været er lunefullt, og meteorologene lovet utpå fredagen plutselig en fin klarværskveld etter styrtregnet. Nå så utsiktene til godt vær lørdag kveld ut til å bli dårligere, så vi slo til fredag. Det viste seg lurt, for fra 20-21-tiden ble det klart og veldig god sikt, som det ofte blir etter et stormfullt uvær. Vinden var heller ikke kraftig, selv om det var varslet «etterdønninger» etter uværet «Otto». De syv fremmøtte fikk en flott observasjonskveld, inklusive våre danske gjester.
Endelig en kveld med klarvær!
- Detaljer
- Sist oppdatert søndag 28. januar 2024 19:17
- Publisert 28. januar 2024
Høsthalvåret var preget av usedvanlig mye overskyet vær. Hver eneste observasjonskveld vi inviterte til fra august og helt fram til årsskiftet, var det overskyet. Med et ørlite unntak av en halv times tid under NOVA-Treff i september. Det er slettes ikke første gangen vi opplever at været er så begredelig over lang tid, men det er heldigvis sjelden. Forrige gang var høsthalvåret 2019. Da dukket ikke klarværet opp før i januar året etter. Heldigvis er gjerne senvinteren og våren bedre.
Flere artikler …
- Komet C/2022 E3 (ZTF) passerer Jorden på vei utover i Solsystemet
- Vinterhimmel på NOVA med planeter, komet og deep-sky
- Stålfundament til «Nye Sirius» på NOVA løftet opp
- Perfekte forhold på NOVA
- Prosjektet Nye Sirius inn i ny fase
- NOVA-Treff 2022 på Gavelstad
- Ny sesong med mørke netter
- Sesongstart med Perseider og SpaceX
- Sesongstart med Perseidene!