DSE fanget ildkule på film

Deep Sky Exploration (DSE) fanget lørdag 7. november en uvanlig stor bolide, som en veldig kraftig meteor kalles, på film. Med sitt meteorkamera i Larvik klarte DSE å fange ildkulen som lyste kraftig opp himmelen i sør. Nyheten resulterte også i et innslag med Joakim Martin fra DSE på distriktssendingen til NRK Vestfold og Telemark.

DSE er en del av Norsk Meteornettverk og filmen ligger tilgjengelig der. Meteoren ble også fanget av Norsk Meteornettverk på kamera på Harestua og i Kristiansand.

Informasjonsleder Joakim Martin i NRKs studio viser omtrentlig hvor stor boliden var. Faksimile: NRK

Hør radiointervjuet med Joakim Martin på NRKs "Morran i Vestfold" fra 1 time og 29 minutter inn i sendingenNyhetsinnslaget fra NRK Vestfold og Telemark kan du se her.


Meteorkamerarigg

Det var på Årsmøte i februar i år at et medlem stilte et benkeforslag om at DSE skulle gå til innkjøp av en meteorkamerarigg og delta i Norsk Meteornettverks arbeid med å registrere meteorer med tanke på at de kan krysspeile og beregne hvor meteorene faller ned. Meteorer kan bidra til ny kunnskap, så det er av stor interesse å kunne samle inn meteoritter som treffer bakken. Foreløpige beregninger viser at den aktuelle meteoren falt ned over Uppsala län i Sverige. Etter en kronerulling i foreningen kom første kamera raskt på plass allerede i april og begynte å foreta observasjoner. Det var dette kameraet som nå fanget opp den kraftige boliden.

En fullverdig kamerarigg inneholder 4 kameraer slik at den kan ta video av himmelen i alle rettninger samtidig. DSE søkte derfor Sparebankstiftelsen DNB om støtte i sommer til å komplementere riggen, og var så heldig å få svar nå i oktober at støtte er innvilget. I løpet av året vil derfor DSE få seg en fullverdig kamerarigg som kan gi masse spennende observasjoner i årene som kommer. DSE planlegger også å bruke resultatene i undervisningen av skoleklaser som besøker observatoriet NOVA, og gleder seg til å starte opp igjen med skolebesøk når smittesituasjonen tillater det. Flere medlemmer planlegger også å benytte kamerariggobservasjonene til andre spennende formål som de etter hvert kommer til å publisere på våre nettsider www.dse.no.

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...