Medlemsmøte 25. mars: De første stjernene

Foredrag av Ronny Hjelland (BAF)

Når og hvordan ble de første stjernene og galaksene dannet? I kveldens foredrag skal vi ikke gå i dybden på selve dannelsen av Universet, men konsentrere oss om hva som skjedde i den mørke tiden fra rundt år 400 000 til 400 millioner år etter big bang. Det var i denne kosmiske mørketiden at hydrogen og helium samlet seg i store skyer og dannet de første stjernene og galaksene.

Alt talte for at atomene bare skulle drive fra hverandre med Universets utvidelse og at kosmos skulle forbli mørkt og kaldt. Likevel tente de førstestjernene og satte i gang en prosess som skapte myriader av nye stjerner og galakser. Hvordan kunne store mengder av de letteste gassene samle seg til de første stjernene uten noen tyngre stoffer å samle seg rundt?

Kveldens foredragsholder er Ronny Hjelland fra Bergen Astronomiske Forening. I tillegg til å være et aktivt medlem i BAF er han også redaktør for foreningssidene i Astro Rapport.

På grunn av koronapandemien vil kveldens foredrag gå som et nettmøte på Teams. Møtet starter klokken 19:00 og er åpent for medlemmer i DSE. Klikk her for å delta.

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...