Observasjonskveld med Miljøagentene

Etter en uke med overskyet vær og med et langtidsvarsel med nesten kun skyer, måtte det nesten være et mirakel at observasjonskvelden vi hadde planlagt to måneder i forveien, hadde klarvær. Fredag 28. februar ble det en strålende klar kveld og natt på NOVA. Dette var en medlemskveld kombinert med gruppebesøk fra Miljøagentene i Larvik.

Det kom en gruppe på rundt ti barn med foreldre og leder for Miljøagentene. Som vi ofte gjør med gruppebesøk, startet vi med samling rundt bålet for bålstekte pølser. Barna startet allerede kl. 18 da Solen gikk ned, og en drøy time senere kunne vi sette i gang med observasjonene. Gruppen ble delt i to med en gruppe utendørs for å lære om stjernebilder, stjerner og klare deep-sky-objekter, mens den andre observerte i Vega gjennom begge de to store teleskopene.

Vi startet med planetene – Venus, Mars og Jupiter. Deretter byttet vi grupper. Når begge gruppene hadde sett planeter og lært om stjernebilder, byttet vi igjen. De som var i observatoriet fikk se Oriontåken (M42), Dobbelthopen i Persevs, Andromedagalaksen (M31) og Bodes galakse (M81). Gruppen ute fortsatte med stjerner og deep-sky med prismekikkerter. Deretter byttet vi igjen. Ved 21-tiden var både foreldre og barn fornøyde og hadde fått med seg et stort spenn i verdensrommet fra våre naboplaneter i Solsystemet til galakser 12 millioner lysår borte. Det hele ble krydret med nordlys som danset over nordhimmelen innimellom.

Etter besøket fra Miljøagentene fortsatte vi med programmet for medlemskvelden. Det ble litt repetisjon med planetene Mars og Jupiter. Deretter fortsatte vi med åpne hoper som M67 («Golden Eye»-hopen) i Krepsen og M35 i Tvillingene. Videre kunne vi glede oss over praktfulle Oriontåken (M42) og planetariske tåker som Snøballtåken (NGC 7662), Den lille dombjelletåken (M76) og Ugletåken (M97). Vi måtte også få med oss supernovaresten Krabbetåken (M1).

Etter enda en runde med galakseparet M81 og M82 i Store Bjørn, 12 millioner lysår borte, fortsatte vi i Løven med de tre spiralgalaksene M65, M66 og NGC 3628 samlet innenfor et lite område på himmelen. Disse befinner seg hhv. 35, 36 og 35 millioner lysår borte. Vi studerte også en annen galaksegruppe i Løven med tre relativt lyssterke galakser – M95 (stangspiral), M96 (mellomliggende) og M105 (elliptisk). På tampen ble det også et par timer med fotografering. En praktfull kveld innimellom alle de skyfulle dagene!

- Rune Solberg

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...