Observer kometen tirsdag 15. oktober 2024

Komet C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS er nå synlig med kun øynene, hvis du står på en litt mørk plass. Øyvind Kristiansen og Joakim Martin kunne observere dette flotte skue uten hjelpemidler i nærheten av Sem Kirke mandag 14. oktober. Fredag var første mulighet til å se kometen etter at den dukket opp på kveldshimmelen, men det ble for de spesielt interesserte. Kometen stod fremdeles såpass nærme Sola at det var vanskelig å få øye på den, du måtte ha en prismekikkert. Og den var ikke veldig imponerende, men flott å få sett den.

For hver dag som går kommer den lengre og lengre vekk fra sollyset, lengre opp på himmelen her vi står og ser, slik at himmelen bak kometen blir mørkere og mørkere. Søndag var det ikke noe problem å se kometen i prismekikkerten og den kom flott frem på bilder. Men mandag var det også mulig å se den med bare øynene, uten hjelpemidler, om du står på en litt mørk plass. Se mot vest, men du trenger en god horisont, fra ca. kl. 19.30 om du vil prøve å se den med bare øynene. Et tips er å holde knyttneven på strak arm med tommelen ned hvor horisonten begynner, og kikke på toppen av knyttneven. Da er du i nærheten. En prismekikkert kan være en god guide til å finne kometen. Har du ikke en prismekikkert, men er litt stødig på hånda og har en litt nyere mobiltelefon, kan også et enkelt mobiltelefonbilde være en god guide.

Bilde tatt med Nikon speilreflekskamera 105 mm fra Sandefjord. 2 sekunder eksponering. Foto: Nikolai Hansen, DSE

Halen strekker seg nå langt opp på himmelen over kometen og kan også sees med bare øynene. Da er tipset å ikke stirre på et fast sted på himmelen, men la blikket gli frem og tilbake i området hvor kometen er. Da vil du kunne se mye av halen, som strekker seg mange mange fullmånediameter oppover og til venstre.

Tirsdag 15. oktober 2024 meldes det flott vær i Vestfold, og er den siste muligheten i denne omgang ifølge langtidsvarselet. Månen begynner å nærme seg fullmånen og gjøre seg gjeldende på hele himmelen, men skal ikke by på for mange utfordringer enda. Kanskje onsdag 23. oktober blir neste mulighet, men da er kometen blitt mer lyssvak. Til gjengjeld er den enda høyere på himmelen og lengre bort fra Sola, så verdt å gjøre et forsøk da også. Men få med deg kometen på tirsdag, den er veldig flott.

Bilde tatt med vanlig speilreflekskamera og 170 mm linse. 5 sekunder eksponering og noe bildebehandlet. Halen forsvinner ut på venstre side av bildet. Foto: Joakim Martin, DSE
Bilde tatt med mobiltelefon mandag kl. 19.53. Kometen vil ikke synes like bra med bare øynene, men gir en indikasjon på hva du skal se etter. Et mobilbilde kan også være en god guide for å oppdage kometen. Foto: Joakim Martin, DSE

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...