DSE med fire observasjonsposter under solformørkelsen

Midt på dagen lørdag 29. mars kunne vi se en partiell (delvis) solformørkelse i hele landet. Formørkelsen hadde maksimal størrelse på 93,8 % i de nordøstlige delene av Canada. Sett fra Vestfold ble cirka 40 % av Solens diameter dekket av Månen.

Formørkelsen startet cirka kl. 11.29 i Vestfold. Klokken 12.23 var den maksimal, og kl. 13.18 var det hele over for denne gang. Siden den maksimale fasen var kl. 12.23, stod Solen nesten så høyt på himmelen som den kunne komme denne dagen. Partielle solformørkelser er ikke veldig sjeldne, men tatt i betraktning været vi har i Norge, kan det gå mange år mellom hver fullklaff. Denne gangen hadde vi klaff med observasjonsforholdene i Vestfold.

DSE arrangerte observasjoner for publikum utenfor kjøpesenteret Alti Nordbyen i Larvik, på Hvaltorget i Sandefjord og på Brygga i Tønsberg, samt observasjoner for medlemmer på NOVA.

I Sandefjord rigget Petter Lohne og Sveinung Vegum seg til i nordenden av Hvaltorvet med campingbord og stoler. De hadde dessverre ikke tilgang på teleskop, men Petter tok med seg prismekikkert med solfilter på og Sveinung hadde med en god porsjon formørkelsesbriller som ble lånt ut på stedet. Sveinung stilte også med hullsleiv for å vise hvordan den ellers så runde solskiva manglet en bit ved å la Solen skinne gjennom hullene i sleiva og bli projisert på en hvit plate. Det tok ikke lange tiden før det strømmet på med folk. Blant disse var byens ordfører Bjørn O. Gleditsch. Det var et jevnt trykk av skuelystne hele tiden.

Joakim Martin stilte opp på brygga i Tønsberg med tre teleskoper – Celestron 8, Meade ETX90, Seestar S50 – samt formørkelsesbriller. Det var en god del folk som tok en tur på brygga i det fine været. Noen kunne fortelle at de husket den totale solformørkelsen i 1954, mens mange fikk sett sin første solformørkelse noen gang. Formørkelsesbrillene ble flittig brukt, og mange synes det var stas bare å se gjennom dem.

I Larvik stilte Line Karlsen, Jan Kåre Undrum og Emelie Stenseth opp på parkeringsplassen til Nordbyen kjøpesenter i Larvik med en Celestron 11 og formørkelsesbriller. Mye folk kom for å se og beundre solformørkelsen. Noen av de fremmøtte fortalte historier om tidligere formørkelser sett gjennom sveiseglass. Mange barn var så engasjerte at de kom flere ganger for å se.

På NOVA stilte Nikolai Hansen og Rune Solberg. Her var det fokus på å forevige formørkelsen og observere den visuelt gjennom de store teleskopene i observasjonsbygningen Vega. Vi benytte begge Meade LX200-teleskopene, Vega Syd og Vega Nord, utstyrt med henholdsvis hydrogenalfafilter og hvittlysfilter. På Vega Syd hadde vi montert en William Optics Fluorostar 132 refraktor som ble benyttet til å ta bilde av solformørkelsen hvert 15. sekund gjennom hele seansen (se fotoserien her).

- Rune Solberg

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...