Solar Orbiter– et skråblikk på Sola fra nært hold

Torsdag 10. november møttes vi til medlemsmøte med foredrag på Skjeestua i Stokke. Der fikk vi lære mer om ESAs romsonde, Solar Orbiter.

På de høyeste fjelltopper og de fjerneste øyer kan man risikere å støte på et solteleskop, og i verdensrommet er det til enhver tid en håndfull satellitter og romsonder som overvåker stjerna vår. For snart tre år siden ble nok en sonde sendt opp i rommet, ESAs egen Solar Orbiter. Trenger vi egentlig enda en måte å studere Sola på? Svaret er ikke overraskende et rungende ja! I dette foredraget fikk vi se ferske bilder og filmer tatt med Solar Orbiter. Foredragsholder, Terje Fredvik fra Universitetet i Oslo, ga oss et fascinerende innblikk i hva det er som gjør denne romsonden helt unik. Solar Orbiter har allerede avslørt tidligere ukjente fenomener på Sola, noe som gikk klart frem av de mange fantastiske bildene Terje viste frem. I de kommende åra vil denne sonden fortsette å gi oss helt ny kunnskap om deler av Sola vi aldri har kunnet studere tidligere.

Terje Fredvik er senioringeniør ved Rosseland Centre for Solar Physics/Institutt for teoretisk astrofysikk, ved Universitetet i Oslo. Han har siden forrige årtusen jobbet med rombaserte solobservatorier som SOHO, Hinode, TRACE, IRIS og Solar Orbiter.

Dette var vårt andre møte på Skjeestua i Stokke. Det har vist seg å være et fint lokale for medlemsmøter, så vi kommer nok til å samles der flere ganger fremover. Under, og etter, foredraget kunne publikum kose seg med pepperkaker og julekaker.

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...