Komet C/2022 E3 (ZTF) passerer Jorden på vei utover i Solsystemet

Komet C/2022 E3 (ZTF) er i fokus hos amatørastronomer og i media om dagen. 31. januar var kometen nærmest himmelens nordpol og Polarstjernen, og 1. februar passerte den nærmest Jorden. Noen vil kanskje ikke si at en avstand på 42 millioner km er nær, men kometen er et gigantisk objekt som også i en slik avstand får stor utstrekning på himmelen. Om du ikke har sett kometen ennå, bør du benytte første og beste sjanse, dvs. klarværskveld. Det er nå den er lyssterkest. På det nærmeste kunne den ses med det blotte øyet om himmelen var ordentlig mørk. Med prismekikkert, er den lett å finne og se. I løpet av februar har den forsvunnet langt utover i Solsystemet igjen og er i ferd med å bli et lite, lyssvakt objekt.

Komet C/2022 E3 (ZTF) ble oppdaget av Bryce Bolin og Frank Masci ved hjelp av Zwicky Transient Facility (ZTF) 2. mars 2022. Kometen passerte litt over 10 grader fra Polarstjernen natten til 31. januar. Den hadde da en lysstyrke på rundt 5,0. Fremover avtar lysstyrken igjen.

Et par timer etter midnatt natten til 6. februar kan kometen observeres 1,5 grader vest for den klare stjernen Capella i Kusken. På det tidspunktet er lysstyrken beregnet å være 5,1. Tidlig på ettermiddagen 11. februar passerer kometen 0,9 grader øst for Mars. Kl. 20 den samme kvelden har avstanden mellom de to himmellegemene økt til 1,2 grader. Med en lysstyrke på 0,0 er planeten på det tidspunktet mer enn 250 ganger sterkere enn kometen, som er beregnet å ha en lysstyrke på 5,8.

Natten til 15. februar passerer kometen 1,5 grader øst for Aldebaran i Tyren. Da har lysstyrken minket til 6,2. I slutten av februar befinner den seg et par grader nord for himmelens ekvator, rundt 15 grader vest for de tre stjernene i Orions belte. Lysstyrken har da minket ytterligere til 7,5.

Kometen fotograferes ivrig av amatørastronomer. Her bringer vi et par bilder som ble tatt rundt tidspunktet da den var lyssterkest. Det planlegges en reportasje i Astro Rapport med bilder tatt av forskjellige amatører rundt om i landet.

- Rune Solberg

Ta kontakt!

Rune Solberg (observatorie-leder)

33 46 14 46

Loading ...