Flere observasjoner av vårhimmelen
- Detaljer
- Sist oppdatert onsdag 30. mars 2022 10:24
- Publisert tirsdag 29. mars 2022 21:06
Lørdag 26. mars kunne vi fortsette med observasjoner av vårhimmelen på NOVA. Det ble en blanding av skyer og klar himmel denne kvelden, men vi fikk observert en del objekter, tatt noen bilder og de som var på introduksjonskurs i bruk av NOVA i høst fikk sjansen til å trene mer på bruk av observatoriet.
Tre av de fire observatørene som var på kurs i høst fikk en ny sjanse til å dille inn bruken av observatoriet, teleskop og ekstrautstyr. En forutsetning for å bli observatør med nøkkeltilgang til NOVA er at man er særdeles godt drillet i bruken av observatoriet. I prinsippet like godt drillet som en bilfører som skal ta førerkortet.
Skyene gjorde at vi ikke kom gjennom en like lang liste av objekter som sist, men vi hoppet rundt på himmelen til der det var klarvær og fikk tross alt sett en del objekter. Første objekter ut var Oriontåken og Dobbelthopen i Perseus. Deretter tok vi for oss Malstrømgalaksen (M51, lysstyrke 8,4), som vi også brukte en del tid til å fotografere. Videre fant vi fram til Bodes galakse og Sigargalaksen (M81 og M82 med lysstyrker h.h.v. 6,9 og 8,4), begge i Store bjørn. Vi forsøkte oss også på et par andre objekter i Store bjørn, Spinneteingalaksen (M101, Iysstyrke 7,9) og Ugletåken (M97, lysstyrke 9,9), en flott planetarisk tåke.
I Berenikes hår hadde vi en fin avslutning med Nålegalaksen, (NGC 4565, lysstyrke 10,4).
Neste observasjonskveld, i slutten av april, planlegger vi også å få med oss deler av sommerhimmelen som vi ellers ikke har så mye glede av i Norge med de lyse sommernettene. Vi tenker da spesielt på områdene i og omkring Skytten og Slangebæreren som kommer høyest opp på himmelen tidlig på morgenen.
- Rune Solberg