Støping av pilarer til Nye Sirius

Første milepæl i oppføringen av «Nye Sirius» på NOVA ble nådd 6. juli. Ferdigbetong ble løftet opp med helikopter fra en betongbil og fylt i støperør. Armering og støperør er blitt forberedt de siste ukene. Nå er 14 betongpilarer klare for stålkonstruksjonen som skal løftes oppå og som blir fundament for selve bygningen. Stålbjelkene skal også løftes opp med helikopter, noe som etter planen skal skje i løpet av juli.

Forberedelsene til støpingen startet i pinsehelgen og har pågått gjennom dugnader hver helg siden da. Armering er festet i fjellet, og støperør i papp (forskalling) med 30 cm diameter er tilpasset formen til hver fjellknaus og finjustert i høyde slik at toppen av pilarene ikke avviker med stort mer enn én millimeter. På toppen er det jernplater støpt ned i betongen, som stålbjelker skal legges oppå.

Betongløftingen ble utført av helikopterfirmaet Pegasus som bl.a. holder til på Torp. Så det var kort vei fra basen til oppdragsstedet, noe som gir lave oppstartskonstnader for helikopterløft på NOVA. Helikopteret ankom kl. 12 og landet på tømmerlagringsplassen på veien østover, mellom NOVA og Pålehølet (der bommen er). Etter en briefing av helikoptermannskapet, gjorde vi oss klare på NOVA da betongbilen ankom noen minutter over kl. 13.

Betongen ble fløyet opp i en beholder som rommer 300 liter. Den ble med stor presisjon løftet til litt over kanten på hvert støperør, der vi kunne slippe lasten kontrollert ned i rørene. En spesiallaget trakt sørget for at det ble lite søl. Arbeidet var intensivt for støpegjengen, som ble støttet med en kyndig medarbeider fra Pegasus som hadde radiokontakt med helikopteret. Det hele tok kun 25 minutter. Da var 13 av 14 rør støpt med direkte påfylling fra beholderen under helikopteret. Den siste og minste pilaren bar vi betong til i bøtter fra betongkar.

Etter påfyllingen av rørene fra helikopter, ble alle rørene behandlet med betongvibrator og etterfylt til slutt. Så ble stålplatene montert på toppen, og alle høyder kontrollert med planlaser. Til slutt litt finish på toppen. Mens påfyllingen av rørene jo gikk raskt, tok de resterende arbeidene et par timer.

Godt vær med lite vind bidro til at det hele forløp effektivt og kontrollert uten problemer. Vi fikk også skryt fra Pegasus-folkene for gode forberedelser og dyktig arbeid under støpingen. De var svært imponert av at høydefeilen på pilarene sannsynligvis ikke er mer enn én millimeter.

Dugnadsgjengen som har stått på siden pinsen fram til milepælen med støpingen, fortjener masse berømmelse for iherdig og dyktig gjennomført arbeid. Bygningsingeniøren som gir oss rådgivning, inspiserte også det hele etter støpingen og ga oss masse skryt.

- Rune Solberg

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...