Sesongstart med Perseider og SpaceX

Vi fulgte tradisjonen og innledet en ny observasjonssesong på NOVA med meteorsvermen Perseidene fredag 12. august fra kl. 21.30. I mange år har vi gjort meteortellinger og hatt en stemningsfull opplevelse på terskelen av en ny sesong med mørke netter på NOVA. Været var utmerket denne natten, mange stjerneskudd ble observert og det hele ble «krydret» med en Falcon 9-rakett fra SpaceX som laget et nattlig «fyrverkeri».

De seks deltakerne denne kvelden/natten hadde som oppfordret tatt med seg strandstoler som vi satt opp i formasjon slik at vi fikk skarpe blikk rundt på hele himmelen. Første timen med tellinger (kl. 22-23) var det fremdeles ganske lys himmel, så det gikk selvfølgelig mye ut over hvor svake stjerneskudd vi kunne se. Det ble da bare 5 stk. Men neste time (23-24) så vi hele 41 stk. Det er flere enn vi pleier å se på det meste (per time), og denne gangen var det også fullmåne. Så aktiviteten var tydeligvis stor. Neste time (00-01), så vi kun 16 stk. Litt merkelig, men vi la også merke til at det kom en svært tynn dis inn fra sør. Denne kombinert med fullmånen dempet nok grensemagnituden.

Til gjengjeld fikk vi ekstra underholdning denne timen. Vi så en merkelig, rund sky bevege seg over himmelen med et lyst punkt inni. Siden NOVA ikke er så langt fra Torp, tenkte undertegnede at dette måtte være et fly fra Torp som beveget seg gjennom områder med ganske mye dis som ble lyst opp. Men utseendet stemte ikke helt med noe vi hadde sett før.

Dagen etter oppdaget vi oppslag i VG om at folk over hele landet hadde sett en mystisk lysende sky som beveget seg fra sør til nord. Var det UFO? Det viste seg å være en Falcon 9-rakett fra SpaceX som var blitt skutt opp sørover fra Vandenberg i California, som gikk videre over Antarktis og nordover på nattsiden av jordkloden der den etter hvert passerte over Norge. Oppskytningen fant sted kl. 23.40 (norsk tid), og en drøy time senere passerte den over oss. Den lysende skyen har det vært vanskelig å finne forklaring på, men en amerikansk nyhetsoppleser hadde fått en indikasjon fra en rakettekspert på at det dreide seg om dumping av restdrivstoff. Skyen rundt raketten ble tydeligvis lyst opp av Solen på samme måte som lysende nattskyer, denne bare enda mye høyere oppe. Det var 46 Starlink-satellitter som ble satt i bane under denne oppskytningen.

Perseidene skyldes kometen Swift-Tuttle. I kometens bane ligger det en sverm av partikler (de fleste mindre enn et sandkorn), og vi opplever disse som stjerneskudd når Jorden krysser kometens bane og partikler med stor hastighet treffer atmosfæren og dels brenner opp. Partiklene er spredt utover i et bredt belte slik at stjerneskudd fra Perseidene kan ses i et ganske vidt tidsrom omkring natten til 13. august, da stjerneskuddhyppigheten er størst med 80-100 meteorer i timen (som kan ses under gunstige forhold). Svermen har fått navnet sitt fordi den stråler ut fra stjernebildet Perseus (egentlig mellom Perseus og Kassiopeia). Konvergenspunktet den stråler ut fra, kalles svermens radiant. Svermen har blitt observert i ca. 2000 år.

- Rune Solberg

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...