Perfekte forhold på NOVA

Helgen 21.-22. oktober hadde vi invitert til medlemskveld på NOVA. Planeter og deep-sky stod i fokus, men mye ustabilt vær og en begredelig værmelding ga lite håp om observasjoner. Men så dukket det opp et lite hull mellom lavtrykkene, og på reservekvelden lørdag 22. fikk vi nær perfekte forhold i nesten tre timer i «prime time», dvs. fra vi startet kl. 20 til ankomsten av neste lavtrykk ved 23-tiden. Det ble en kveld med fokus på planeter og nordlys.

Vi hadde satt opp en lang liste med deep-sky-objekter vi hadde tenkt å se på, men mesteparten av tiden gikk med til nordlys og planeter. For det første hadde vi gjennom hele kvelden underholdning fra et mektig show på himmelen i nord med diffust nordlys kombinert med vertikale stråler som forandret seg hele tiden, med noen som nådde nesten helt fram til senit. Vi var ikke veldig godt forberedt på fotokveld, men heldigvis hadde noen tatt med seg kamera – og enkelte mobiltelefoner klarer også å gi bra nordlysbilder.

Mesteparten av tiden ellers gikk med til å se på Jupiter, Saturn og Mars. Dette var en av de få kvelder i løpet av året med nær perfekt seeingen. Selv med nesten 300 ganger forstørrelse var Jupiter stabil og skarp å se på. Selv om Saturn stod en del lavere på himmelen, tålte den også mye forstørrelse.

Eneste negative denne kvelden var at luftfuktigheten var ekstremt høy, så korreksjonslinsen på teleskopet, Vega Syd (40 cm), måtte tørkes et par ganger med hårføner, og fra okularene måtte det fjernes dugg hele tiden. Men hva gjør man ikke for perfekt seeing.

Det var fem fremmøtte entusiaster denne kvelden som ikke lot seg hindre av dårlig værmelding og skyer rett før observasjonene. Denne gangen fikk man godt betalt for entusiasmen!

- Rune Solberg

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...