Nattevåk for en titt på sommerhimmelen

Vi avsluttet denne sesongens nattobservasjoner på NOVA med nattevåk fredag 21. april fra kl. 23 for å ta en titt på sommerhimmelen før den blir for lys. Det var en fantastisk vårnatt med mild luft, helt vindstille, ingen skyer, klar luft og god seeing. Nordlyset tittet også fram lavt i nord. De første timene boltret vi oss i galakser i Løven, Berenikes hår og Jomfruen. Utover natten kom stjernebilder som Slangebæreren, Slangen, Ørnen og Skytten opp. Skytten, området rundt Melkeveiens sentrum, er spesielt fascinerende, men ligger lavt og kan bare ses på slutten av natten.

Vi innledet observasjonskvelden med å ta farvel med de klareste galaksene i Løven før de gikk ned i vest (M65, M66 og NGC 3628, M95, M96 og M105). Så fortsatte vi i Berenikes hår med bl.a. Sortøyegalaksen (M64), M85 og M88 i Virgohopen. Et nydelig objekt i dette stjernebildet er Nålegalaksen (NGC 4565) med lysstyrke 10,4. I Jomfruen var vi innom flotte galakser som M87 (elliptisk), M86 (elliptisk eller lentikulær) og M49 (elliptisk). Alle tre befinner seg i Virgohopen. Markarians kjede er fascinerende å følge (utgangspunkt M84 og M86), og det gjorde vi fra ende til annen. Vi fikk også med oss den vakre Sombrerogalaksen, M104.

Da vi kom til Slangebæreren stod en rekke fine kulehoper for tur: M10, M12 og M14. Lavt på himmelen fikk vi også med oss M9. Vi hadde dessuten forhåpninger om å få et glimt av noen objekter i Skytten – nær Melkeveiens sentrum, men dette området var for lavt på himmelen for teleskopet vi brukte («Vega Sør», et 40 cm Meade ACF-teleskop).

Det ble en lang, kort natt, og vi ga oss ved 03.30-tiden da vi kunne se at det så vidt begynte å lysne i nordøst. Natten ble en flott reise mellom deep-sky-objekter, spesielt galakser, hvor vi kunne se detaljer som man slettes ikke ser hver natte det er klarvær i Norge. Om vi hadde hatt slike observasjonsforhold hele året, så hadde Norge vært et paradis for astronomer!

- Rune Solberg

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...