Perfekte forhold for observasjoner av Perseidene!
Søndag 11. august hadde vi en fantastisk start på ny mørk sesong med Perseidene. Dette var egentlig reservedagen, men siden det var meldt tilskyende kvelden 12. august, måtte vi ty til reserven denne gangen.
Observasjoner av Perseidene er etter hvert blitt en tradisjon i DSE som innledning til ny observasjonssesong. En fin måte å observere stjerneskudd på er å ligge i en strandstol slik at man ser en stor del av himmelen på en gang. Dette gjorde vi denne gangen også, og vi satt i stjerneformasjon med ryggen til hverandre slik at vi til sammen fikk observert hele himmelen. Vi gikk også litt vitenskapelig til verks og telte antall meteorer per time. Dette gir informasjon om tettheten av partikler i kometbanen.
Det ble en perfekt kveld uten skyer og med et lite vinddrag som holdt myggen borte. Det er estetisk vakkert å ligge slik å se på himmelen som gradvis kommer tydeligere fram. Vi startet ved 22-tiden, men så ikke mange stjerneskudd den første timen. Det var for lyst til det. Neste time derimot var storveis på mange måter. Ettersom tiden gikk kunne vi se stadig mer av Melkeveien, og etter hvert strukturene i den, spesielt i Svanen. Etter hvert kunne vi også visuelt se diffuse objekter som Dobbelthopen i Perseus og Andromedagalaksen. Bortsett fra lavt i nord, der Solen befant seg under horisonten, var himmelen like god som en hvilken som helst topp høstkveld selv om det rent teknisk ikke ble helt mørkt denne natten, dvs. ikke var astronomisk mørke på noe tidspunkt.
Den første timen telte vi kun fire stjerneskudd. Litt tidlig å starte kl. 22 med ganske lys himmel. Kl. 23-24 telte vi derimot 21 stjerneskudd, et par av dem ganske kraftige med lange spor. Vi telte også stjerneskudd kl. 00-00.30, da også 21 stykk, men altså på halve tiden. Det blir en rate på 42 i timen om vi enkelt skalerer opp. Det er like mange som vi tidligere har telt ett døgn nærmere maksimum, så dette så vi oss svært fornøyde med!
- Rune Solberg