På tampen av høsten med deep-sky, planeter, skyer og kulde
Det har vært mye skyer denne høsten, men på observasjonskvelden 22. november fikk vi endelig klaff – i hvert fall delvis. Det ble skiftende skydekke, men skyene flyttet seg så langsomt at det gikk an å observere i bestemte himmelretninger over lengre perioder. Vi merket også at vi er på tampen av høsten og dermed på terskelen av vinteren, for nå ble det skikkelig kaldt. Mange potensielle deltakere ble nok bokstavelig talt «frosset ut» denne kvelden. Med varmedress var det imidlertid helt greie forhold, spesielt når vedovnen sørget for at en kunne ta varme pauser i siderommet.
Denne observasjonskvelden hadde vi fokus på deep sky og planeter. Det ble start med deep-sky på grunn av skyer i områdene der planetene var. Klare deep-sky-objekter, som Store kulehop i Herkules (M13), kulehopen M92, Ringtåken (M57), Bodes galakse (M81) og Sigargalaksen (M81), var riktig fine og kontrastrike å se på, mens f.eks. Ugletåken (M97) krevde at man hadde fått skikkelig nattsyn før man kunne se noe som helst. Så atmosfærens transparens var nok ikke helt optimal denne kvelden.
Etter deep-sky ble det mer fokus på planetene. Saturn står jo i sør tidlig på kvelden og hadde allerede passert meridianen da sikten mot denne ble god. Jupiter kommer tidlig opp i øst, og er fin å observere mesteparten av natten. Senere på kvelden fikk vi også se Mars i øst.
Seeingen, dvs. atmosfærens stabilitet eller fraværet av turbulens, var ikke helt god denne kvelden. Mars og Saturn, med sine lave høyder over horisonten, ble aldri helt gode å se på. Heller ikke Jupiter til å begynne med, men nærmere 23-tiden på kvelden var den kommet så høyt at det ble en markant forskjell i detaljer å se. Vi fikk også tatt en filmsnutt av Jupiter, som stod rundt 45 grader over horisonten. Bildet ble tatt gjennom «Vega-syd-teleskopet», et Meade 40 cm f/10 LX200 ACF-teleskop med et ZWO ASI462MC farge CMOS-kamera. Med eksponeringstid på 1/1000 sekund var det raskt gjort å ta opp de 18 000 bildene. Av disse ble de beste 5 % benyttet til å lage bildet som er vist her.
- Rune Solberg