Perfekt våkenatt på NOVA med vår- og sommerhimmel

Det ble en perfekt avslutning på sesongens nattobservasjoner fredag 25. april og natt til lørdag. Det var stille vær og usedvanlig klart hele veien ned mot horisonten. Det siste var spesielt nyttig for oss denne natten da vi skulle få et glimt av sommerhimmelen helt ned mot horisonten i sør-sørøst der vi fant sørlige stjernebilder ned mot Melkeveiens sentrum. 

Fra mørkets frembrudd mellom kl. 22 og 23 og gjennom natten vandret vi gjennom stjernebilder fra vest mot øst fra Løven og videre gjennom Berenikes hår, Jomfruen, Slangebæreren, Slangen, Ørnen og Skytten. Denne perfekte sesongavslutningen ble også slutten på observasjoner gjennom et vårhalvår hvor vi har hatt skikkelig suksess med alle observasjonene. Faktisk er ikke et eneste observasjonsarrangement blitt avlyst siden årsskiftet. Vi startet allerede 4. januar, da med at Månen okkulterte Saturn. Videre observerte vi planeter og vinterhimmelen 25. januar, etterfulgt av en ny runde 28. februar. Deretter ble det observasjoner av partiell solformørkelse 29. mars etterfulgt av vårhimmelen samme kveld. Så avsluttet vi altså med denne praktfulle natten med vår- og sommerhimmelen 25. april.

Før vi gikk skikkelig i gang med observasjoner, måtte vi markere et jubileum som var viktig for oss. For nøyaktig 35 år siden ble Hubble Space Telescope skutt opp. Det er historiens mest produktive teleskop og som har vært med på å skape og endre vår forståelse av Universet. Dermed måtte vi ta et gruppebilde med jubileumsplakat etterfulgt av en skål med eplesider (med kun beruselse av stjerner) for Hubble-teleskopet!

Etter markeringen og før vi startet på deep-sky-observasjoner, kunne vi glede oss over observasjoner av Jupiter og Mars. Spesielt fascinerende var det med samstillingen av Jupiter-månene Io, Europa og Callisto på den enes siden av Jupiter og Ganymedes alene på den andre siden.

Melkeveien, Skytten. Klikk på bildet for å se det i full oppløsning

Da det var blitt mørkt nok, kunne vi ta farvel med de klareste galaksene i Løven før den gikk ned i vest (M65, M66 og NGC 3628, M95, M96 og M105). I Berenikes hår i sør fant vi bl.a. Sortøyegalaksen (M64), samt M85 og M88 i Virgohopen. Dette er galakser med lysstyrker mellom 9,4 og 10,4. Et spesielt nydelig objekt i dette stjernebildet er Nålegalaksen, NGC 4565, med lysstyrke 10,4.

Videre fortsatte vi inn i Jomfruen med flotte galakser som M87 (elliptisk), M86 (elliptisk eller lentikulær) og M49 (elliptisk) – alle tre en del av Virgohopen og med lysstyrker mellom 9,4 og 9,8. Her ligger også den vakre Sombrerogalaksen, M104. I Slangebæreren oppsøkte vi de fine kulehopene M10, M12 og M14.

Så siktet vi teleskopene inn mot de nordlige deler av Skytten – nattens store finale! Her finner vi de vakre objektene Omegatåken (M17), Lagunetåken (M8) og Trifidtåken (M20), som er emisjonståker (H II-områder) med stjernedannelse. Så langt ned mot horisonten kunne vi kun se stjerner, ikke tåkene, men med digitale hjelpemidler (et ZWO CMOS-kamera) kom tåkene fram etter bare korte eksponeringstider. Det var virkelig en «kosmisk opplevelse» å se objekter så langt sør, ned mot vår galakses sentrum. Nikolai Hansen etterarbeidet og satt sammen noen av disse opptakene slik at du som leser dette kan få et glimt av hva vi så. Utrolig hva man kan få til når det er så klart som det var denne natten!

Dette var en uforglemmelig natt under stjernehimmelen som vi kan leve på helt til høstmørket er over oss igjen!

- Rune Solberg

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...