SpaceX - Visjoner eller vanvidd?

Medlemsmøte 20. april 2023

Den 20. april møttes vi igjen til medlemsmøte, og denne gangen var det romselskapet SpaceX som var tema.

Fra å være en hårsbredd fra total fiasko, har SpaceX på få år utviklet seg til verdens mest nyskapende, aktive og suksessfulle romselskap. Blant annet gjennom sine i hovedsak gjenbrukbare, nær revolusjonerende Falcon-raketter, som regelmessig skyter opp selskapets Dragon-romskip, og hittil har skutt opp flere tusen Starlink-satellitter. Denne uken ble det gigantiske Starship skutt opp på sin første romferd, på toppen av den enda større Super Heavy-raketten.Ferden varte ikke lenge, men markerer likevel nok en milepæl for SpaceX.

Visjonen til selskapets leder, Elon Musk, er å kunne sende 1000 Starship til Mars for å etablere en permanent base. SpaceX har også kontrakt med NASA om å lande bemannede Starship på Månen.

Kun timer etter at Starhip hadde lagt ut på sin første ferd, hadde vi gleden av å få besøk av Øyvind Guldbrandsen, styremedlem i Norsk Astronautisk Forening (NAF) og tidligere redaktør av bladet Romfart, på  medlemsmøte på Skjeestua i Stokke. Øyvind ga oss en grundig innføring i bhistorien til både SpaceX og mannen bak, Elon Musk. De tretten tilhørerne fikk også gjenoppleve den første Starship-ferden i sin helhet. 

Til slutt lovte Øyvind å komme tilbake og fortelle mer on SpaceX ved en senere anledning. De er jo, blant annet, involvert i NASAs planer om å vende tilbake til Månen, så det blir sikkert noe å fylle fremtidige foredrag med også.

Ragnvald Irgens

 

Se 'live' video fra solformørkelsen i USA

 

Kommende arrangementer

 

Se foredraget om Romvær og superstormer m/Pål Brekke

6 gode grunner til å bli medlem

  1. Medlemsbladet Astro Rapport gis ut 4 g. pr år
  2. Godt utstyrt observatorium NOVA
  3. Flere typer arrangementer som passer for alle aldre
  4. Forening for både romfarts- og astronomiinteresserte
  5. Medlemmer med høy kompetanse, som de gjerne deler av
  6. Sosiale sammenkomster hvor vi treffes rundt en felles interesse
Loading ...