Oversikt over observatoriet

Den første observasjonsbygningen på NOVA ble satt opp i 1986. Bygningen fikk navnet Vega og er utstyrt med observasjonsrom med skyvetak og et siderom som kan varmes opp. I observasjonsrommet står to Meade LX200 40 cm speilteleskop. De har innebygget datastyring og kan enten styres med håndkontroll eller fra en annen datamaskin. Datastyringen gjør at man kan stille dem inn på hvilket som helst objekt i løpet av få sekunder. Dette gjør at man rekker mange observasjoner i løpet av en kveld. Det ene teleskopet er utstyrt med en rigg for mindre teleskoper, kameraer o.l. Vega er generelt godt utstyrt for astrofotografering. Med et DSLR kamera kan man lett ta praktfulle bilder gjennom de store teleskopene eller fra riggen av alt fra Månen og planeter til fjerne galakser.

Den andre observasjonsbygningen, Phoenix, ble satt opp i 1988. Phoenix er utstyrt med en roterende dom med spalteåpning som teleskopet observerer gjennom. Bygningen har også et siderom som bl.a. brukes som kontrollrom. Phoenix er utstyrt med NOVAs største teleskop, et PlaneWave Instruments CDK20 50 cm speilteleskop. Teleskopet har tilsvarende datastyring som teleskopene i Vega. Det kan også styres fra et observasjonskonsoll i domen, samt et tilsvarende konsoll i kontrollrommet. I kontrollrommet er det også en egen datamaskin for styring av teleskopets instrumenter. Teleskopet er spesielt innrettet for astrofysiske observasjoner som CCD-fotometri og spektroskopi. Hovedinstrumentene er et CCD-kamera og et spektroskop. Teleskopet har også nødvendig utstyr for visuelle observasjoner og astrofoto.

Samtidig med Phoenix ble det i 1988 også satt opp en liten hytte, Sirius. Sirius brukes til opphold, måltider og overnatting. Den inneholder et oppholdsrom og soverom. I oppholdsrommet er det bord, stoler, sofa og en kjøkkenkrok. Det er overnattingskapasitet for fire personer.

NOVA med, fra venstre, bygningene Phoenix, Vega og Sirius. De to førstnevnte er observasjonsbygninger utstyrt med teleskoper. Sistnevnte er for opphold og overnatting.

Ta kontakt!

Rune Solberg (observatorie-leder)

33 46 14 46

Loading ...