Nærkontakt med romsonder på DSE Ekspedisjon 2017

Flere av Romfartsgruppens medlemmer deltok på DSE Ekspedisjon 2017 til USA. Etter bl.a. å ha sett en fantastisk solformørkelse i Oregon 21. august dro vi sørover til Los Angeles for bl.a. å besøke Jet Propulsion Laboratory (JPL) som bygger og styrer satellitter og romsonder for NASA.

JPL er en del av California Institute of Technology (Caltech) i Pasadena og ble grunnlagt på 1930-tallet av Jack Parsons, da han sammen med en bekjent begynte å eksperimentere med raketter. Den 31. oktober 1936 skjøt de opp sin første rakett. Den 31. januar 1958 startet JPL med Explorer I, USAs første satellitt. JPL ledet senere utvikling, bygging og operasjon av sonder som Ranger, Surveyor, Mariner, Pioneer (unntatt Pioneer Venus), Viking, Voyager, Galileo (unntatt instrumentkapselen), Mars Global Surveyor, Mars Pathfinder, Cassini (unntatt landingskapselen Huygens), Mars Exploration Rovers Spirit samt Opportunity og Deep Impact. JPL har den største samlingen av eksperter på bygging og operasjoner av romsonder i verden. 

Vi hadde 2,5 timers omvisning på JPL. Vi var delt i tre grupper, der første gruppe fikk omvisning første dagen og de to andre neste dag. De som ikke var på JPL fikk guidet tur i Hollywood omkring Hollywood Bulevard. Omvisningen på JPL startet i von Kármán Auditorium der vi fikk en introduksjon til JPLs suksesshistorie fra raketteksperimenter til en flåte av romsonder som utforsker Solsystemet. Deretter gikk turen til et renrom der romsonder blir montert under svært støvfri forhold. Videre gikk turen til et av kontrollrommene der romsonder blir overvåket og kontrollert unders deres ferd. Besøket var definitivt et av høydepunktene på turen som ga oss innblikk i hvordan utvikling, bygging og operasjon av romsonder foregår.

Romfartsgruppen var med på å arrangere DSE Ekspedisjon 2017. Her er turdeltakerne samlet utenfor Jet Propulsion Laboratory.

Ta kontakt!

Terje Slettebø (gruppeleder)

454 57 094

Loading ...